Ο οδοντιατρικός καθαρισμός στο ιατρείο αποτελεί μια απλή και ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της οδοντικής πέτρας με ειδικά εργαλεία καθώς και η διάγνωση τερηδόνας, πλάκας ή ουλίτιδας. Συμπληρωματικά, στο τέλος της διαδικασίας γίνεται η φθορίωση, δηλαδή η εναπόθεση ενός τζελ φθορίου πάνω στα δόντια για 1 λεπτό, το οποίο ενισχύει την αδαμαντίνη έτσι ώστε τα δόντια μας να είναι πιο ανθεκτικά στην επίθεση της τερηδόνας.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιείται η σοδοβολή (ειδικό μηχάνημα που εκτοξεύει σόδα και νερό), η οποία συμβάλλει στον καθαρισμό και την αφαίρεση χρωστικών ουσιών από τα δόντια. Τα τελικά αποτελέσματα της χρήσης της σοδοβολής είναι θεαματικά, ιδίως σε καπνιστές και ασθενείς με έντονες χρωστικές.
Το ραντεβού του οδοντιατρικού καθαρισμού συνοδεύεται από τη δημιουργία του οδοντογράμματος. Πρόκειται για ένα διάγραμμα στο οποίο ο γιατρός σημειώνει την παρούσα κατάσταση του στόματος του ασθενούς και τον ενημερώνει για τυχόν τερηδόνες και άλλα παθολογικά ευρήματα που ίσως εντοπίσει, ώστε να προχωρήσουν μαζί στην αντιμετώπισή τους.
Όσον αφορά τις γυναίκες, αξίζει να σημειωθεί οτι ο καθαρισμός των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβάλλεται λόγω της αυξημένης έκκρισης ορμονών, οι οποίες κάνουν τα ούλα να είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας, με αποτέλεσμα την έντονη αιμορραγία και το πρήξιμό τους.
Προκειμένου όμως να διατηρηθεί το αποτέλεσμα του οδοντιατρικού καθαρισμού, είναι αναγκαία η τήρηση μιας σειράς ενεργειών σχετικές με τη στοματική υγιεινή από τον ασθενή στο σπίτι. Όσο πιο τυπικοί είμαστε σε αυτές, τόσο περισσότερο θα διατηρηθούν τα δόντια μας καθαρά και λευκά.
Μικρά μυστικά για τη σωστή ατομική στοματική υγιεινή στο σπίτι
- Βουρτσίζουμε τα δόντια μας οπωσδήποτε κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται ιδανικά 2 φορές την ημέρα, εάν δεν υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα αυτή, ας προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στο βραδινό βούρτσισμα, ώστε να μην κοιμόμαστε με τα μικρόβια όλης της ημέρας πάνω στα δόντια μας. Απαραίτητη είναι η χρήση νήματος και μεσοδοντίου συμπληρωματικά της οδοντόβουρτσας.
- Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε σχολαστικά και τη γλώσσα μας, στην οποία επίσης συσσωρεύονται μικρόβια, πράγμα που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Η γλώσσα μας λειτουργεί δηλαδή ως εστία βακτηρίων και μικροβίων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκληθεί μέχρι και μόλυνση.
- Βελτιώνουμε τη διατροφή μας αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά). Σε περίπτωση που καταναλωθούν τέτοιες τροφές, είναι σημαντικό να βουρτσίσουμε αμέσως τα δόντια μας.
- Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας 2 φορές τον χρόνο, ανά έξι μήνες, για τον οδοντιατρικό καθαρισμό μας, ο οποίος σε συνδυασμό με μια θεραπεία οδοντιατρικής λεύκανσης προσφέρει άρτια αποτελέσματα.
Ακολουθώντας λοιπόν με συνέπεια τις παραπάνω συμβουλές και πραγματοποιώντας τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο για τυπικό κλινικό έλεγχο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι οδηγίες για την ορθή άσκηση της ατομικής στοματικής υγιεινής στο σπίτι δίνονται πάντα από τον οδοντίατρο εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση ασθενή.