ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όψεις ρητίνης: Διαδικασία τεχνικής bonding και πλεονεκτήματα

Μία από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές οδοντιατρικές θεραπείες αισθητικής παρέμβασης είναι η τοποθέτηση όψεων ρητίνης, “φύλλων”, δηλαδή,  που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν επιφανειακά τα δόντια ώστε να βελτιώσουν τόσο το σχήμα τους όσο και το χρώμα τους. 

Η τεχνική bonding είναι ουσιαστικά η διαδικασία συγκόλλησης των όψεων ρητίνης στην επιφάνεια των δοντιών. Πρώτα γίνεται αδροποίηση της επιφάνειας των δοντιών, δηλαδή η επεξεργασία της με οξύ, ώστε ο συγκολλητικός παράγοντας να λειτουργήσει ως ενδιάμεση φάση μεταξύ δοντιού και ρητίνης εισχωρώντας στα δύο υλικά και επιτρέποντας έτσι τη συγκόλληση.

Στη συνέχεια, η διαδικασία γίνεται διαστρωματικά τοποθετώντας, δηλαδή, το ένα στρώμα ρητίνης και μετά το επόμενο, χτίζοντας έτσι στο δόντι το επιθυμητό σχήμα. Όσον αφορά το χρώμα των όψεων ρητίνης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από το βασικό χρώμα το οποίο επιλέγεται στην αρχή κατά την προτίμηση  του ασθενή, διαφάνειες και χρωστικές που θα προσδώσουν ένα φυσικό αποτέλεσμα και όχι ένα θαμπό μη ζωντανό χρώμα. 

Τα πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης είναι πολλαπλά:

  • Το αποτέλεσμα είναι άμεσο καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα μόλις ραντεβού, γίνεται στο ιατρείο και δεν εμπλέκεται τεχνίτης ή άλλος ειδικός πέραν του οδοντιάτρου. Μπορούμε να χτίσουμε τα 6 πρόσθια δόντια ή ακόμη και 8 εως 10 δόντια σε ένα διάστημα των 2-3 ωρών.

  • Μπορούμε να διορθώσουμε το αρχικό σχήμα των δοντιών, όταν αυτά είναι κωνικά, μικρά, με περίεργες κλίσεις ή έχουν κενά μεταξύ τους. Πρόκειται επίσης για μία έξυπνη και πρακτική λύση αν κάποιος θέλει να αποφύγει την ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών που απαιτεί χρόνο και έχει μεγαλύτερο κόστος.

  • Πετυχαίνουμε ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα με χαμηλό κόστος αναλογικά με αυτό που απαιτείται σε άλλες αισθητικές οδοντιατρικές εργασίες.

  • Τα δόντια δεν τροχίζονται, παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρείται ελάχιστη οδοντική ουσία, τόση όση χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθεί η ρητίνη. Αυτό επίσης επιτρέπει στην όλη διαδικασία τοποθέτησης των όψεων ρητίνης την αποφυγή της χρήσης αναισθησίας.

  • Οι όψεις ρητίνης ενδείκνυνται και για τις περιπτώσεις που έχουμε πολλαπλές παλιές μη αποδεκτές εμφράξεις στα πρόσθια δόντια, δυσχρωμικές  ή με τερηδόνες στα όριά τους. Οι ρητίνες σε βάθος χρόνου έχουν την τάση να μεταβάλουν το χρώμα τους και να προσλαμβάνουν χρωστικές, κι έτσι η  χρωματική διαφορά τους από το υπόλοιπο δόντι να φαίνεται έντονα. Οι όψεις ρητίνης έρχονται να λύσουν αυτό το πρόβλημα επειδή διατηρούνται αρκετά χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής θα έρχεται στο ιατρείο για τη συντήρησή τους με γυάλισμα και θα προσέχει να μην τις ταλαιπωρεί με υπερβολικό κάπνισμα ή πολύ σκληρές τροφές.

  • Η τοποθέτηση των όψεων ρητίνης ενδείκνυνται ακόμη και για ασθενείς με αυχενικές διαβρώσεις ή με αποτριβές λόγω βρυγμού. Ο βρυγμός είναι μια ακούσια έξη που συμβαίνει υποσυνείδητα και κυρίως κατά την διάρκεια του ύπνου, όπου ο ασθενής τρίζει ή «χτυπά» τα δόντια του μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι κοπτικές επιφάνειες των προσθίων και οι μασητικές των οπισθίων να αποτρίβονται και τα δόντια να φαίνονται πιο κοντά. Στην περίπτωση λοιπόν που ο ασθενής παρουσιάζει την συγκεκριμένη παραλειτουργική κατάσταση του βρυγμού θα πρέπει οι όψεις να συνδυάζονται με νάρθηκα βρυγμού τον οποίο τοποθετεί ο ασθενής τη νύχτα και τις προστατεύει από τις καταστροφικές δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια που συντελείται ο βρυγμός. 

  • Οι όψεις ρητίνης μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα εφόσον το θελήσουμε μελλοντικά. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική θεραπεία λεύκανσης των δοντιών εφόσον μπορούν να μεταβάλουν το φυσικό χρώμα των δοντιών σε αυτό που έχουμε επιλέξει με τη ρητίνη. 

  • Ο ασθενής ελέγχει το τελικό αποτέλεσμα και μπορεί να γίνει εύκολα η όποια διόρθωση εφόσον κάτι δεν του αρέσει.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι όψεις ρητίνης εφαρμόζονται μόνο σε φυσικά δόντια, ενώ αποκαταστάσεις όπως παλιές στεφάνες δεν διορθώνονται με ρητίνη αλλά απαιτείται η αντικατάστασή τους ώστε να αποκατασταθεί η αισθητική ή/και η λειτουργικότητά τους. 

Η σωστή εφαρμογή των ρητινών ως αποκατάσταση αποτελεί τέχνη, και αυτό γιατί εκτός από την ποιότητα των υλικών, μέγιστη σημασία έχει η ικανότητα του εφαρμοστή οδοντιάτρου στη γλυπτική του δοντιού ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιστό αντίγραφο ενός φυσικού δοντιού. Γι’ αυτό συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του οδοντιάτρου και της κλινικής που θα αποφασίσει ο ασθενής να πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη οδοντιατρική θεραπεία.