ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οδοντιατρική λεύκανση: Μέθοδοι και πλεονεκτήματα

Είναι φυσικό με την πάροδο του χρόνου να παρατηρούμε πάνω μας αλλαγές-  αισθητικές κατά βάση, που μας προκαλούν δυσαρέσκεια και σε πολλές περιπτώσεις φθείρουν την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, που οι αισθητικές αυτές αλλαγές αφορούν στα δόντια μας, καταφεύγουμε στην αναζήτηση οδοντιατρικών θεραπειών αποκατάστασης.

Μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αισθητικής παρέμβασης στα δόντια μας είναι αδιαμφισβήτητα η οδοντιατρική λεύκανση. Αποτελεί συνήθη επιλογή των ασθενών καθώς πρόκειται για μία εύκολη, ανώδυνη και οικονομικά προσιτή λύση.

Ας δούμε αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει κατά την διαδικασία της λεύκανσης

Μιλώντας με επιστημονικούς όρους, η λεύκανση των δοντιών είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο λευκαντικός παράγοντας επιδρά με τα χρωμοφόρα μόρια του οδοντικού ιστού μεταβάλλοντας χημικά την δομή τους, με αποτέλεσμα τα δόντια να γίνονται τελικά πιο λευκά. Ως λευκαντικούς  παράγοντες  χρησιμοποιούμε το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες συγκεντρώσεις. 

Η οδοντιατρική λεύκανση πλέον μπορεί να γίνει με 2 μεθόδους: στο σπίτι ή συνδυαστικά στο σπίτι και στο ιατρείο. Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στην συνδυαστική μέθοδο ιατρείου-σπιτιού καθώς φαίνεται να αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο και στο σπίτι

Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο που δεν ενέχει καμία επικινδυνότητα. Η διαδικασία της λεύκανσης, με την συνδυαστική μέθοδο, ξεκινάει λοιπόν στο ιατρείο με την απομόνωση των βλεννογόνων και των ούλων μέσω της χρήσης αυξημένης συγκέντρωσης λευκαντικού παράγοντα αλλά και χάρη στον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό με ακτινοβολία που τον ενεργοποιεί.  

Εν συνεχεία, δίνονται στον ασθενή εξατομικευμένοι νάρθηκες που φτιάχνονται συνήθως από την εκάστοτε κλινική και η διαδικασία συνεχίζεται στο σπίτι. Εκεί, ο ασθενής, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, καλείται να εφαρμόσει στους νάρθηκες το λευκαντικό υλικό το οποίο έχει χαμηλότερη συγκέντρωση λευκαντικού παράγοντα, συγκριτικά με εκείνο που χορηγείται στο ιατρείο.

Η συνδυαστική αυτή τεχνική λεύκανσης επιφέρει πιο άμεσο αποτέλεσμα σε αντίθεση με την τεχνική που γίνεται μόνο στο σπίτι, η οποία έχει πιο σταδιακό αποτέλεσμα, απαιτώντας δηλαδή περισσότερο χρόνο.

Επίσης, είναι ανώδυνη διαδικασία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει τοπική ευαισθησία στα δόντια η οποία είναι απολύτως φυσιολογική και υποχωρεί μετά την ολοκλήρωσή της διαδικασίας.

Πραγματοποιείται πάντα μετά από οδοντιατρικό καθαρισμό ώστε να δράσει το λευκαντικό υλικό με τη μέγιστη δυνατότητά του και εφόσον έχουν θεραπευθεί τυχόν τερηδόνες και διαβρώσεις που δύναται να εντείνουν την τοπική ευαισθησία, ως επακόλουθο της διαδικασίας της λεύκανσης.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της λεύκανσης συνίσταται να αποφεύγουμε τη λήψη ουσιών με χρωστικές όπως κόκκινο κρασί, τσάι, καφές, λαχανικά και φρούτα με έντονο χρώμα καθώς και το κάπνισμα, διότι οι συγκεκριμένες τροφές είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα.

Αποτελέσματα οδοντιατρικής λεύκανσης

Η λεύκανση βελτιώνει τον οδοντικό αποχρωματισμό όταν αυτός αφορά στην εσωτερική δομή του δοντιού και όχι στις εξωτερικές χρωστικές που αφαιρούνται κατά τον καθαρισμό. Ο οδοντικός αποχρωματισμός οφείλεται συχνά στη λήψη φαρμάκων, αντισηπτικών διαλυμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή ορισμένων αντιβιοτικών που λαμβάνονται κατά την περίοδο διάπλασης των δοντιών καθώς και στο κάπνισμα.

Ο αποχρωματισμός των δοντιών ενδέχεται να προκύψει, επίσης, σε ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια ή σταδιακά με την πάροδο του χρόνου όπου η εξωτερική πιο λευκή αδαμαντίνη λεπταίνει και αποκαλύπτεται η πιο κίτρινη εσωτερική οδοντίνη.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν το ακριβές τελικό χρώμα των δοντιών που θα επιτευχθεί με την λεύκανση γιατί η αντίδραση των οδοντικών ιστών διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ενώ το τελικό χρώμα λαμβάνεται αφού περάσουν δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωσή της επειδή τότε αυτό σταθεροποιείται.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η διαδικασία της λεύκανσης είναι ασφαλής ενώ είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις ασθενών στους οποίους δεν συνίσταται η χρήση της οδοντιατρικής αυτής μεθόδου. Συγκεκριμένα, αντενδείκνυται μόνο στις εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες λόγω του ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες για το πώς το λευκαντικό υλικό επιδρά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ανακεφαλαιώνοντας, η λεύκανση των δοντιών είναι μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδος οδοντιατρικής παρέμβασης και, δικαίως, βρίσκεται πολύ ψηλά στην πυραμίδα των αισθητικών επεμβάσεων. Πλεονεκτεί συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους κυρίως λόγω του ότι δεν απαιτεί ουσιαστική επέμβαση στα δόντια, δεν τα τροχίζει δηλαδή, αλλά αντιθέτως, αρκετά με αρκετά συντηρητικό τρόπο μπορούμε να πετύχουμε εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Όψεις ρητίνης: Διαδικασία τεχνικής bonding και πλεονεκτήματα

Μία από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές οδοντιατρικές θεραπείες αισθητικής παρέμβασης είναι η τοποθέτηση όψεων ρητίνης, “φύλλων”, δηλαδή,  που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν επιφανειακά τα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ